Rawatan

Rawatan Untuk Menghilangkan Kesakitan Gigi Bongsu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Sebelum kita menyelusuri rawatan dirumah yang boleh menghilangkan kesakitan gigi bongsu, mari kita kenali dulu apa itu gigi bongsu dan bagaimana gigi ini boleh menyebabkan kesakitan.

Gigi bongsu ialah gigi geraham yang ketiga yang tumbuh pada peringkat umur 17-25 tahun.

Ketika tumbuh, gigi ini kerap terhimpit kerana ruang pada rahang mulut tidak mencukupi untuk gigi ini tumbuh dengan baik.

Keadaan ini boleh menyebabkan kesakitan, kebengkakkan,penyakit gusi, nafas berbau, jangkitan pada gusi dan kerosakan gigi bersebelahan (karies gigi) pada individu tersebut.

Rawatan atau Petua untuk Menghilangkan Kesakitan

1.Berkumur dengan air garam

Berkumur dengan air suam yang dicampuri garam adalah rawatan yang sangat popular untuk merawat sakit gigi.

Berkumur dengan air suam yang dicampuri garam dapat menyihatkan gusi dan meningkatkan penyembuhan ulser dalam mulut (1).

2. Makan ubat penahan sakit

Ubat penahan sakit seperti aspirin dan paracetamol yang digunakan untuk menghilangkan sakit kepala juga boleh digunakan untuk melegakan sakit gigi bongsu.

Kajian mendapati aspirin dan paracetamol menunjukkan keberkesanan untuk merawat sakit gigi (2).

3. Gunakan flos

Gunakan flos untuk mengeluarkan sisa makanan di celah gigi bagi mengelakkan jangkitan bakteria di gusi ataupun gigi.

Beli flos secara online

4. Pes bawang putih dan halia

Bawang putih yang ditumbuk didapati salah satu pembunuh bakteria atau virus yang efektif. Malahan, saintis mendapati bawang putih yang dicampur dengan halia dan ditumbuk dijadikan seperti pes lebih efektif berbanding bawang putih sahaja (3).

Sapukan pes ini di bahagian gusi yang sakit.

5. Minyak pati daun pudina

pudina menghilangkan kesakitan gigi bongsu

Daun pudina mempunyai minyak pati yang boleh melegakan kesakitan dan mengurangkan radang (4).

Cairkan dengan beberapa titis minyak pati daun pudina ke dalam sesudu minyak zaitun atau minyak kelapa, kemudian rendamkan bebola kapas ke dalam campuran minyak ini. Sapukan kapas ini dibahagian yang sakit atau biarkan kapas itu disitu.

6. Minyak pati kayu manis

Minyak pati kayu manis juga didapati mempunyai ciri-ciri antibakteria yang dapat mencegah bakteria yang menyebabkan karies gigi (5).

Cairkan minyak pati ini ke dalam air, kemudian gunakan air itu untuk berkumur.

7. Minyak pati bunga cengkih

Minyak pati bunga cengkih turut mempunyai ciri-ciri antibakteria seperti minyak kayu manis yang dapat mencegah bakteria jenis Streptococcus mutans yang menyebabkan karies gigi (6).

Minyak bunga cengkih ini boleh dicampurkan dengan air suling dan digunakan untuk berkumur. Sekiranya kesakitan gigi itu amat kuat, titiskan minyak bunga cengkih ini ke atas kapas dan letakkan kapas ini berdekatan gigi yang sakit itu.

8. Minyak pati serai

Minyak pati serai juga boleh digunakan untuk mencegah karies gigi. Minyak ini turut mempunyai ciri-ciri antibakteria yang dapat mencegah bakteria karies gigi dan radang pada gusi(6, 7)

Campurkan minyak pati serai ini ke dalam air, kemudian gunakannya untuk berkumur.

Peringatan

Rawatan dirumah atau petua ini boleh diamalkan bagi menghilangkan kesakitan gigi bongsu. Walau bagaimanapun, rawatan dirumah ini hanyalah untuk rawatan segera dan sementara, dapatkan rawatan di klinik pergigian untuk rawatan lanjut.

Bagi minyak pati (essential oil), tidak semua minyak pati adalah tulen. Sila baca label untuk mengetahui sama ada minyak pati ini 100% tulen atau mengandungi campuran lain.

Harus diingat juga, minyak pati juga boleh menyebabkan alahan bagi sesetengah orang akibat sentuhan dengan minyak pati ini (8).

Write A Comment