Nutrisi

Piramid Makanan Baru dan Pinggan Sihat Malaysia

Pinterest LinkedIn Tumblr

Piramid makanan baru yang diperkenalkan oleh Harvard School of Public Health boleh digunakan untuk menggantikan piramid makanan Malaysia yang lama. Piramid baru ini dilihat lebih bersesuai dengan gaya hidup masyarakat kini yang kurang aktif dalam kehidupan seharian.

Panduan pemakanan 2010 oleh Bahagian Pemakanan Kementerian Kesihatan Malaysia masih menggunakan model piramid makanan yang lama.

Piramid makanan seperti rajah di bawah merupakan satu cadangan pemakanan yang lama. Ia mengesyorkan bilangan hidangan yang agak tinggi untuk makanan yang berasaskan karbohidrat. Piramid yang lama ini pada mulanya dipelopori oleh U.S Department of Agriculture (USDA) pada tahun 1992.

piramid makanan lama
Piramid Makanan Lama. Sumber: Development and Promotion of Malaysian Dietary Guidelines

Ada sesetengah pihak mengatakan, piramid makanan yang lama ini dipengaruhi oleh industri pertanian barat dan kajian-kajian yang kurang tepat pada ketika itu. Ia juga dikatakan konspirasi untuk meningkatkan penjualan gandum, jagung dan sebagainya pada ketika itu.

Piramid Makanan Baru

Pada tahun 2008, pakar nutrisi dari Harvard School of Public Health telah membuat satu piramid makanan sihat. Piramid ini lebih menekankan kepada senaman harian dan penjagaan berat badan sebagai asas kepada piramid tersebut.

Kemudian, diikuti oleh sayuran dan buah-buahan, lemak dan minyak yang sihat dan juga karbohidrat daripada beras perang, oat, roti atau tepung mil penuh (wholemeal).

Seterusnya makanan daripada haiwan atau berdaging, kekacang, produk tenusu dan makanan tambahan (suplemen).

Akhir sekali, makanan tinggi kandungan gula, makanan tinggi kandungan garam, nasi putih, roti putih atau turut dikenali sebagai karbohidrat yang ditapis.

Piramid ini juga lebih menekankan kualiti makanan berbanding kuantiti. Hal ini kerana, kuantiti makanan bergantung kepada saiz badan dan aktiviti fizikal seseorang itu.

piramid makanan yang sihat
Copyright © 2008. For more information about The Healthy Eating Pyramid, please see The Nutrition Source, Department of Nutrition, Harvard T.H. Chan School of Public Health, www.thenutritionsource.org, and and Eat, Drink, and Be Healthy, by Walter C. Willett, M.D., and Patrick J. Skerrett (2005), Free Press/Simon & Schuster Inc.”

Jika dilihat kepada gaya hidup masyarakat kita kini, kita lebih banyak duduk daripada membuat aktiviti fizikal. Banyak kerja pada masa kini yang hanya memerlukan kita berada di depan komputer sahaja.

Kurangnya aktiviti fizikal dan pengambilan gula dan karbohidrat yang tinggi menyumbang kepada masalah obesiti dalam kalangan masyarakat kita.

Panduan Pinggan Sihat

Selain piramid makanan yang baru, panduan pinggan sihat juga dapat menjadi satu panduan pemakanan baru. Pinggan sihat ini memudahkan kita memahami dan merancang kuantiti yang sepatutnya diambil bagi setiap kali makan.

pinggan sihat selepas piramid makanan baru

a) Bahagian sayur dan buah – 1/2 daripada pinggan

Banyakkan makan sayur-sayuran dan buah-buahan. Pelbagaikan jenis serta warna sayur dan buah. Kentang tidak dikira dalam sayur kelompok sayur kerana mempunyai impak negatif terhadap gula dalam darah.

b) Bahagian protein – 1/4 daripada pinggan

Ayam, itik, ikan dan kekacang adalah sumber protein yang baik. Hadkan pengambilan daging merah dan cuba hindari daging proses seperti sosej.

c) Bahagian bijirin – 1/4 daripada pinggan

Bijirin lengkap adalah disarankan berbanding bijirin yang telah ditapis. Roti mil penuh, gandum lengkap (whole-wheat flour), beras perang adalah antara contoh makanan bijirin lengkap.

Makanan yang berbijirin lengkap ini lebih rendah indeks glisemik dan kurang memberi impak kepada gula dalam darah serta insulin berbanding makanan bijirin yang ditapis.

Antara makanan berbijirin yang ditapis ialah roti putih, beras putih, tepung putih, pasta dan lain-lain.

Bijirin yang ditapis merujuk kepada bijirin yang tidak lengkap di mana bran dan germanya telah dibuang.

d) Minyak sihat-pada kadar sederhana

Amalkan pengambilan minyak yang sihat pada kadar yang sederhana. Minyak seperti minyak zaitun, kanola,sawit dan lain-lain boleh digunakan dalam masakan pada kadar sederhana. Jauhi minyak berhidrogen separa yang mengandungi lemak trans.

Ingat! rendah lemak tidak bermakna “sihat”.

e) Minum air tanpa gula

Jauhi minuman bergula atau tinggi gula seperti minuman berkarbonat dan minuman tenaga. Hadkan juga minuman seperti susu atau daripada tenusu kepada 1 hingga 2 hidangan sehari.

Banyakkan minum air kosong atau mineral. Teh, teh hijau dan juga kopi tanpa gula atau sedikit gula boleh juga diamalkan.

Akhir sekali, kekal aktif!