piramid makanan lama
Piramid Makanan Lama. Sumber: Development and Promotion of Malaysian Dietary Guidelines

Piramid makanan seperti rajah di atas merupakan satu cadangan pemakanan yang lama. Ia mengesyorkan bilangan hidangan yang agak tinggi untuk makanan yang berasaskan karbohidrat. Piramid yang lama ini pada mulanya dipelopori oleh U.S Department of Agriculture (USDA) pada tahun 1992.

Ada sesetengah pihak mengatakan, piramid makanan yang lama ini dipengaruhi oleh industri pertanian barat dan kajian-kajian yang kurang tepat pada ketika itu. Ia juga dikatakan konspirasi untuk meningkatkan penjualan gandum, jagung dan sebagainya pada ketika itu.

Pada tahun 2008, pakar nutrisi dari Harvard School of Public Health telah membuat satu piramid makanan sihat. Piramid ini lebih menekankan kepada senaman harian dan penjagaan berat badan sebagai asas kepada piramid tersebut.

Kemudian, diikuti oleh sayuran dan buah-buahan, lemak dan minyak yang sihat dan juga karbohidrat daripada beras perang, oat, roti atau tepung mil penuh (wholemeal). Seterusnya makanan daripada haiwan atau berdaging, kekacang, produk tenusu dan suplemen. Akhir sekali, makanan tinggi kandungan gula, makanan tinggi kandungan garam, nasi putih, roti putih atau turut dikenali sebagai karbohidrat yang ditapis (refined carbohydrate).

Piramid ini juga lebih menekankan kualiti makanan berbanding kuantiti. Hal ini kerana, kuantiti makanan bergantung kepada saiz badan dan aktiviti fizikal seseorang itu.

piramid makanan yang sihat
Sumber: Harvard School of Public Health

Jika dilihat kepada gaya hidup masyarakat kita kini, kita lebih banyak duduk daripada buat aktiviti fizikal. Banyak kerja pada masa kini yang hanya memerlukan kita berada di depan komputer sahaja. Kurangnya aktiviti fizikal dan pengambilan gula dan karbohidrat yang tinggi menyumbang kepada masalah obesiti dalam kalangan masyarakat kita.

Write A Comment