Nutrisi

26 Makanan Terbaik Untuk Mencegah Kanser

Pinterest LinkedIn Tumblr

Kanser adalah antara penyakit yang menyumbang kepada kematian yang tinggi di seluruh dunia. Pemakanan yang sihat adalah salah satu kunci untuk mencegah kanser. Kali ini kami senaraikan makanan terbaik untuk mencegah kanser berdasarkan kajian-kajian yang telah dijalankan.

Makanan-makanan ini juga mudah untuk didapati di negara ini. Malah ramai diantara kita yang mengemari makanan-makanan ini.

Berikut adalah senarai 26 makanan terbaik untuk mencegah kanser.

1. Buah Kranberi

kranberi: makanan terbaik untuk mencegah kanser

Buah kranberi mengandungi antioksidan yang dikenali sebagai proanthocyanidin yang bertindak sebagai agen yang boleh mencegah kanser [1].

Berdasarkan kajian makmal, buah kranberi dilihat mampu merencatkan perkembangan kanser esofagus, perut, kolon, pundi kencing, prostat, limfoma dan otak.

Sifat antikanser buah kranberi ini dapat dilihat melalui beberapa mekanisma berikut:

 • Mencetuskan kematian sel-sel kanser.
 • Merencatkan pertumbuhan sel-sel kanser.
 • Mengurangkan keradangan.
 • Mengurangkan tekanan pengoksidaan.

2. Biji Labu

Biji labu juga adalah makanan yang boleh mengurangkan risiko kanser seperti kanser payudara, perut dan prostat.

Ini berdasarkan kajian-kajian yang dijalankan terhadap sel-sel kanser prostat, payudara, kolorektal dan dalam klangan wanita yang telah menopaus [2, 3].

3. Limau Nipis

Buah limau nipis juga tergolong dalam makanan terbaik untuk mencegah kanser.

Ekstrak, jus atau biji limau nipis didapati mempunyai keupayaan untuk mencegah sel-sel kanser kolon (usus), kanser pankreas, kanser payudara dan kanser limfoma [4].

4. Cendawan Ganoderma

Cendawan Ganoderma adalah antara cendawan yang paling berkesan dalam pencegahan kanser.

Kajian-kajian klinikal yang dijalankan terhadap pesakit kanser mendapati ekstrak Ganoderma boleh meningkatkan imuniti sel-sel pesakit dan meningkatkan keberkesanan rawatan antikanser seperti kemoterapi dan radioterapi [5, 6].

5. Tomato

Buah tomato dilihat mempunyai keberkesanan untuk mencegah penyakit kanser prostat dan payudara.

Bagi pesakit kanser prostat, tomato atau produk mengandungi tomato boleh menurunkan paras antigen prostat spesifik (PSA). Kesan ini dipercayai disebabkan oleh kandungan antioksidan yang dikenali sebagai likopena.

Mereka yang mempunyai kadar PSA yang tinggi dalam darah mempunyai risiko tinggi menghidap kanser prostat.

Manakala bagi kanser payudara, likopena ini didapati boleh mengurangkan risiko kanser payudara dalam kalangan wanita pra-menopaus [7].

6. Tongkat Ali

Tongkat ali juga adalah tumbuhan herba yang turut bermanfaat dalam pencegahan kanser.

Akar Tongkat Ali didapati mengandungi sebatian-sebatian yang boleh mematikan sel-sel kanser paru-paru, payudara, usus, melanoma, fibrosarcoma dan leukimia [8, 9].

7. Ginseng

Ginseng mengandungi sebatian yang dikenali sebagai Ginsenosides. Ginsenosides ini bersifat antiradang dan antioksidan.

Berdasarkan analisis yang dijalankan terhadap 9 kajian mendapati ginseng boleh mengurangkan risiko penyakit kanser [10].

Tambahan lagi, kajian lain turut menunjukkan golongan yang makan ginseng adalah berisiko rendah untuk menghidap beberapa penyakit kanser seperti kanser mulut, esofagus, perut, usus, hati dan paru-paru [11].

8. Anggur

Buah anggur juga adalah makanan terbaik untuk mencegah kanser.

Anggur mengandungi sebatian bioaktif yang dikenali sebagai Resveratrol. Resveratrol ini boleh merencatkan pertumbuhan sel-sel kanser, membunuh sel-sel kanser dan mengurangkan keradangan.

Kajian-kajian yang telah dijalankan menunjukkan sebatian ini mempunyai kesan antikanser terhadap kanser usus, prostat, paru-paru, payu dara dan rahim [12].

Resveratrol ini banyak di bahagian biji dan kulit buah anggur.

9. Laici

Buah laici juga tidak kurang hebatnya. Isi laici ini mengandungi sebatian bioaktif yang dikenali polisakarida yang mempunyai kesan antioksidan yang kuat.

Kajian tabung uji mendapati sebatian ini mempunyai kesan antitumor dan kesan terhadap sistem imun badan. Kajian ini juga turut mendapati pulpa laici mempunyai kesan antitumor terhadap sel-sel kanser serviks, hati dan paru-paru [13].

Isi laici ini juga turut mengandungi galaktosa dan manosa yang turut bersifat antitumor. Dua sebatian ini meningkatkan aktiviti antioksidan dan merencatkan pembiakan sel-sel kanser gastrik dan hati [14].

10. Bunga Kantan

Bunga kantan juga adalah ulam yang berpotensi mencegah kanser.

Kajian oleh pengkaji di Universiti Putra Malaysia mendapati bunga kantan boleh membunuh sel-sel kanser serviks [15].

Kajian lain turut mendapati ekstrak bunga kantan boleh memendekkan jangka hayat sel kanser kulit [16].

11. Bunga Cengkih

Bunga cengkih yang selalu digunakan sebagai rempah dalam masakan ini juga turut mempunyai kesan antikanser.

Bunga cengkih mengandungi dua sebatian aktif yang didapati mempunyai kesan antikanser iaitu asid oleanolik dan eugenol. Komponen bioaktif ini boleh menyebabkan kematian sel-sel kanser usus dan serviks [17, 18].

12. Cendawan Enoki

Cendawan Enoki yang biasanya digunakan dalam masakan tomyam juga turut bersifat antikanser.

Terdapat kajian-kajian yang mendapati cendawan Enoki ini boleh menghalang pertumbuhan dan membunuh sel-sel kanser. Kesan ini dilihat terhadap sel-sel kanser payudara, serviks, hati, perut dan paru-paru [19, 20].

13. Gamat

Selain untuk kegunaan luaran, Gamat juga boleh dijadikan tonik.

Gamat mempunyai sebatian aktif yang dikenali sebagai triterpene glycosides yang boleh melawan kanser.

Beberapa kajian menunjukkan sebatian ini boleh merencatkan pertumbuhan sel-sel kanser dan boleh membunuh sel-sel kanser dalam kanser pankreas, paru-paru, prostat, kulit, usus dan leukimia [21, 22, 23, 24].

14. Durian Belanda

Buah Durian Belanda dan daunnya juga adalah makanan terbaik untuk mencegah kanser.

Buah ini mempunyai sebatian yang dikenali sebagai annonaceous acetogenin. Sebatian ini dikaitkan dengan pencegahan kanser prostat [25].

Berbanding buahnya, daun Durian Belanda sebenarnya mempunyai kesan antikanser yang lebih banyak. Ini berdasarkan kajian-kajian yang mendapati ekstrak daun durian belanda ini boleh membunuh sel-sel kanser dalam kanser kolon dan kanser paru-paru [26, 27, 28].

Satu kajian kes terhadap wanita berumur 60 tahun yang menghidap kanser payudara mendapati pengambilan air rebusan daun durian belanda dapat menstabilkan penyakit wanita tersebut tanpa mengalami kesan sampingan [29].

15. Nangka

Siapa sangka buah Nangka turut mempunyai sifat antikanser. Nangka mengandungi fitonutrien seperti lignan, isoflavon dan saponin.

Sebatian-sebatian fitonutrien ini menjadi penyumbang kepada sifat antikanser dan antiulser buah ini.

Kajian mendapati fitonutrinen ini mencegah pembentukan sel kanser dalam badan dan melawan ulser dalam perut. Isi buah nangka juga mengandungi sebatian yang boleh mencegah dan merawat kanser limfoma [30,31].

16. Bendi

Selain mempunyai khasiat yang lain, Bendi juga turut mempunyai kesan yang boleh mencegah kanser.

Bendi mengandungi protein yang dipanggil lektin. Lektin dipercayai boleh merencatkan tumbesaran sel-sel kanser dalam manusia. Satu kajian tabung uji mendapati lektin dalam bendi boleh merencatkan tumbesaran sel -sel kanser payudara sehingga 63% [32].

17. Lengkuas

Lengkuas mengandungi sebatian bernama Galangin.

Galangin ini boleh membunuh sel-sel kanser. Ini berdasarkan kajian yang mendapati Galangin ini boleh membunuh sel-sel kanser usus manusia [33].

18. Kunyit

Kunyit yang selalu digunakan untuk menggoreng itu sebenarnya rempah yang sangat berkhasiat.

Kurkumin ialah bahan utama dalam kunyit. Kurkumin ini mempunyai kesan perlindungan terhadap kanser serta mengurangkan risiko terhadap kanser pankreas, prostat, payudara dan kanser darah [34, 35].

19. Madu Kelulut

Madu kelulut juga mempunyai polifenol seperti kuersetin, apigenin, krisin dan luteolin yang mempunyai ciri-ciri antikanser.

Kajian tabung uji dan terhadap haiwan mendapati madu kelulut boleh mencegah perkembangan kanser usus dan hati [36, 37].

20. Teh Hijau

Teh hijau juga adalah makanan terbaik untuk mencegah kanser.

Kandungan katekin dalam teh hijau didapati memainkan peranan penting dalam pencegahan kanser.

Satu ulasan terhadap 68 kajian mendapati teh hijau mempunyai ciri-ciri antikanser terhadap kanser payudara [38].

Kajian lain yang dijalankan terhadap lelaki Jepun mendapati pengambilan teh hijau dapat mengurangkan risiko terhadap kanser prostat tahap 4 [39].

21. Bayam

Sayur bayam bukan sahaja berkhasiat kerana kandungan zat besinya tetapi turut mempunyai ciri-ciri antikanser.

Satu ulasan melaporkan bahawa antioksidan dalam bayam mempunyai kesan antikanser yang kuat dan tidak menyebabkan sebarang kesan sampingan [40].

Satu kajian lain terhadap bayam merah menunjukkan bayam mempunyai sifat antikanser. Bayam merah itu didapati boleh merencatkan percambahan sel-sel kanser hati dan payudara [41].

22. Lada Hitam

Lada hitam juga termasuk dalam makanan terbaik untuk mencegah kanser.

Piperina adalah sebatian bioaktif dalam lada hitam. Piperina ini didapati mempunyai kesan antikanser terhadap beberapa jenis sel kanser.

Kajian-kajian menunjukkan piperina ini boleh mencegah dan merencatkan percambahan sel-sel kanser prostat, payudara dan osteosarcoma (tumor tulang) [42, 43, 44].

23. Saffron

Saffron terkenal dengan kandungan antioksidannya yang tinggi.

Antioksidan ini berperanan penting untuk melawan radikal bebas yang turut menjadi penyebab kepada penyakit kronik termasuklah kanser.

Kajian-kajian makmal mendapati ekstrak saffron dan bahan bioaktifnya, Crocin boleh merencatkan tumbesaran sel-sel kanser usus, serviks, kulit, paru-paru, payudara, hati dan leukimia [45, 46].

24. Bawang Putih

Bawang putih sememangnya telah digunakan dalam perawatan sejak dahulu lagi.

Kajian-kajian oleh pengkaji di China mendapati bawang putih boleh mengurangkan risiko kanser paru-paru terhadap pengamalnya [47, 48].

Kajian oleh pengkaji di India juga turut mendapati bawang putih boleh mencegah kanser melalui beberapa mekanisme berikut [49]:

 • Merencatkan metabolisma sel-sel tumor.
 • Perencatan fasa permulaan dan kemajuan karsinogenesis.
 • Meningkatkan tindak balas sistem imun terhadap kanser.

25. Madu Lebah

Selain madu kelulut, madu lebah seperti madu lebah Tualang juga boleh mencegah kanser.

Kajian-kajian makmal dan haiwan yang menggunakan madu Tualang mendapati madu ini boleh merencatkan perkembangan sel-sel kanser dan mencetuskan kematian sel terancang terhadap sel-sel kanser payudara dan serviks [50, 51].

26. Brokoli

Brokoli mempunyai sebatian antikanser yang dikenali sebagai ‘sulforaphane‘.

Kajian makmal mendapati sulforaphane ini boleh mencetuskan kematian sel terancang dan menghentikan kitaran sel dalam sel-sel kanser usus yang diuji [52].

Selain itu, kajian turut mendapati batang dan daun brokoli juga turut mempunyai aktiviti antioksidan dan antikanser yang tinggi. Kesan ini disumbang oleh kandungan fenoliknya [53].

Rumusan

Sebenarnya banyak makanan yang mempunyai khasiat dalam pencegahan kanser. Makanan-makanan ini juga tidak asing bagi kita dan mudah untuk didapati di pasaran.

Senarai 26 makanan terbaik untuk mencegah kanser ini adalah sebahagian daripada banyak lagi makanan yang mempunyai ciri-ciri antikanser.

Harus diingat juga, makanan-makanan ini adalah bersifat mencegah serta mengurangkan risiko kanser dan bukannya bersifat menyembuhkan penyakit ini.

Selain bermanfaat untuk mencegah kanser, makanan-makanan ini juga turut mengandungi khasiat lain yang baik untuk kesihatan badan secara keseluruhannya.

Rujukan
Rujukan
 1. Weh, K. M., et al. (2016). Cranberries and Cancer: An Update of Preclinical Studies Evaluating the Cancer Inhibitory Potential of Cranberry and Cranberry Derived Constituents. Antioxidants (Basel, Switzerland).
 2. Medjakovic, S., et al. (2016). Pumpkin seed extract: Cell growth inhibition of hyperplastic and cancer cells, independent of steroid hormone receptorsFitoterapia.
 3. Zaineddin, A. K., et al. (2012). The association between dietary lignans, phytoestrogen-rich foods, and fiber intake and postmenopausal breast cancer risk: a German case-control studyNutrition and cancer.
 4. Narang, N., & Jiraungkoorskul, W. (2016). Anticancer Activity of Key Lime, Citrus aurantifoliaPharmacognosy reviews.
 5. Gao, Y., et al. (2003). Effects of ganopoly (a Ganoderma lucidum polysaccharide extract) on the immune functions in advanced-stage cancer patientsImmunological investigations.
 6. Jin, X., et al. (2016). Ganoderma lucidum (Reishi mushroom) for cancer treatmentThe Cochrane database of systematic reviews.
 7. Story, E. N., et al. (2010). An update on the health effects of tomato lycopeneAnnual review of food science and technology.
 8. Kuo, P. C., et al. (2004). Cytotoxic and antimalarial constituents from the roots of Eurycoma longifoliaBioorganic & medicinal chemistry.
 9. Kardono, L. B., et al. (1991). Cytotoxic and antimalarial constituents of the roots of Eurycoma longifoliaJournal of natural products.
 10. Jin, X., et al. (2016). Ginseng consumption and risk of cancer: A meta-analysisJournal of ginseng research.
 11. Yun, T. K., & Choi, S. Y. (1995). Preventive effect of ginseng intake against various human cancers: a case-control study on 1987 pairsCancer epidemiology, biomarkers & prevention.
Rujukan no. 8-13
 1. Dybkowska, E., et al. (2018). The occurrence of resveratrol in foodstuffs and its potential for supporting cancer prevention and treatment. A review. Roczniki Panstwowego Zakladu Higieny.
 2. Huang, F., et al. (2014). Comparison of physicochemical properties and immunomodulatory activity of polysaccharides from fresh and dried litchi pulpMolecules (Basel, Switzerland).
 3. Huang, F., et al. (2015). Antioxidant and antiproliferative activities of polysaccharide fractions from litchi pulpFood & function.
 4. Ivan Y. M. Ho, et al. (2020). Evaluation of Anti-proliferative Effects of Barringtonia racemosa and Gallic Acid on Caco-2 CellsScientific Reports.
 5. Krajarng, A., et al. (2017). Etlingera elatior Extract promotes cell death in B16 melanoma cells via down-regulation of ERK and Akt signaling pathwaysBMC.
 6. Liu, H., et al. (2014). Clove extract inhibits tumor growth and promotes cell cycle arrest and apoptosisOncology research.
 7. Hussain, A., et al. (2011). Eugenol enhances the chemotherapeutic potential of gemcitabine and induces anticarcinogenic and anti-inflammatory activity in human cervical cancer cellsCancer biotherapy & radiopharmaceuticals.
 8. Gu, Y. H., & Leonard, J. (2006). In vitro effects on proliferation, apoptosis and colony inhibition in ER-dependent and ER-independent human breast cancer cells by selected mushroom speciesOncology reports.
 9. Yaqi Wang, et al. (2012).Two new sesquiterpenes and six norsesquiterpenes from the solid culture of the edible mushroom Flammulina velutipes. Tetrahedron.
 10. Li, X., et al. (2008). Review of the apoptosis pathways in pancreatic cancer and the anti-apoptotic effects of the novel sea cucumber compound, Frondoside AAnnals of the New York Academy of Sciences.
 11. Attoub, S., et al. (2013). Frondoside a suppressive effects on lung cancer survival, tumor growth, angiogenesis, invasion, and metastasisPloS one.
 12. Cuong, N. X., et al. (2017). Cytotoxic triterpene diglycosides from the sea cucumber Stichopus horrensBioorganic & medicinal chemistry letters.
 13. Yun, S. H., et al. (2012). Stichoposide C induces apoptosis through the generation of ceramide in leukemia and colorectal cancer cells and shows in vivo antitumor activityClinical cancer research.
Rujukan no. 14-16
 1. Sun, S., et al. (2014). Three new anti-proliferative Annonaceous acetogenins with mono-tetrahydrofuran ring from graviola fruit (Annona muricata)Bioorganic & medicinal chemistry letters.
 2. Moghadamtousi, S. Z., et al. (2015). Annona muricata (Annonaceae): A Review of Its Traditional Uses, Isolated Acetogenins and Biological ActivitiesInternational journal of molecular sciences.
 3. Moghadamtousi, S. Z., et al. (2014). Annona muricata leaves induced apoptosis in A549 cells through mitochondrial-mediated pathway and involvement of NF-κBBMC complementary and alternative medicine.
 4. Zorofchian Moghadamtousi, S., et al. (2014). Annona muricata leaves induce G₁ cell cycle arrest and apoptosis through mitochondria-mediated pathway in human HCT-116 and HT-29 colon cancer cellsJournal of ethnopharmacology.
 5. Hansra, D. , et al. (2014). Patient with Metastatic Breast Cancer Achieves Stable Disease for 5 Years on Graviola and Xeloda after Progressing on Multiple Lines of TherapyAdvances in Breast Cancer Research.
 6. Manjeshwar Shrinath Baliga, et al. (2011). Phytochemistry, nutritional and pharmacological properties of Artocarpus heterophyllus Lam (jackfruit): A review. Food Research International.
 7. Ruiz-Montañez, G., et al. (2015). Screening antimutagenic and antiproliferative properties of extracts isolated from Jackfruit pulp (Artocarpus heterophyllus Lam)Food chemistry.
 8. Monte, L. G., et al. (2014). Lectin of Abelmoschus esculentus (okra) promotes selective antitumor effects in human breast cancer cellsBiotechnology letters.
Rujukan no. 17-21
 1. Ha, T. K., et al. (2013). Galangin induces human colon cancer cell death via the mitochondrial dysfunction and caspase-dependent pathwayExperimental biology and medicine.
 2. Gupta, S. C., et al. (2012). Discovery of curcumin, a component of golden spice, and its miraculous biological activitiesClinical and experimental pharmacology & physiology.
 3. Wang, Y., et al. (2016). Curcumin in Treating Breast Cancer: A ReviewJournal of laboratory automation.
 4. Kustiawan, P. M., et al. (2014). In vitro cytotoxicity of Indonesian stingless bee products against human cancer cell linesAsian Pacific journal of tropical biomedicine.
 5. Saiful Yazan, L., et al. (2016). Chemopreventive Properties and Toxicity of Kelulut Honey in Sprague Dawley Rats Induced with AzoxymethaneBioMed research international.
 6. Rafieian-Kopaei, M., & Movahedi, M. (2017). Breast cancer chemopreventive and chemotherapeutic effects of Camellia Sinensis (green tea): an updated reviewElectronic physician.
 7. Kurahashi, N., et al. (2008). Green tea consumption and prostate cancer risk in Japanese men: a prospective studyAmerican journal of epidemiology.
 8. Lomnitski, L., et al. (2003). Composition, efficacy, and safety of spinach extractsNutrition and cancer.
 9. Sani, H. A., et al. (2004). Potential anticancer effect of red spinach (Amaranthus gangeticus) extractAsia Pacific journal of clinical nutrition.
Rujukan no. 22-26
 1. Ouyang, D. Y., et al. (2013). Piperine inhibits the proliferation of human prostate cancer cells via induction of cell cycle arrest and autophagyFood and chemical toxicology.
 2. Do, M. T., et al. (2013). Antitumor efficacy of piperine in the treatment of human HER2-overexpressing breast cancer cellsFood chemistry.
 3. Zhang, J., et al. (2015). Piperine inhibits proliferation of human osteosarcoma cells via G2/M phase arrest and metastasis by suppressing MMP-2/-9 expressionInternational immunopharmacology.
 4. Aung, H. H., et al. (2007). Crocin from Crocus sativus possesses significant anti-proliferation effects on human colorectal cancer cellsExperimental oncology.
 5. Samarghandian, S., & Borji, A. (2014). Anticarcinogenic effect of saffron (Crocus sativus L.) and its ingredientsPharmacognosy research.
 6. Jin, Zi-Yi., et al. (2013). Raw Garlic Consumption as a Protective Factor for Lung Cancer, a Population-Based Case–Control Study in a Chinese Population. Cancer Prevention Research.
 7. Myneni, A. A., et al. (2016). Raw Garlic Consumption and Lung Cancer in a Chinese PopulationCancer epidemiology, biomarkers & prevention.
 8. Khanum, F., et al. (2004). Anticarcinogenic properties of garlic: a reviewCritical reviews in food science and nutrition.
 9. Fauzi, A. N., et al. (2011). Tualang honey induces apoptosis and disrupts the mitochondrial membrane potential of human breast and cervical cancer cell linesFood and chemical toxicology.
 10. Kadir, E. A., et al. (2013). Inhibitory effects of Tualang Honey on experimental breast cancer in rats: a preliminary studyAsian Pacific journal of cancer prevention.
 11. Gamet-Payrastre, L., et al. (2000). Sulforaphane, a naturally occurring isothiocyanate, induces cell cycle arrest and apoptosis in HT29 human colon cancer cellsCancer research.
 12. Hwang, J. H., & Lim, S. B. (2015). Antioxidant and anticancer activities of broccoli by-products from different cultivars and maturity stages at harvestPreventive nutrition and food science.