Mutakhir ini terdapat banyak tanggapan masyarakat yang menyatakan santan ini menyebabkan kolesterol tinggi. Adakah tanggapan ini benar? Artikel ini merungkai khasiat santan kelapa serta baik buruknya santan kelapa berdasarkan kajian-kajian yang telah dilakukan.

Dalam masyarakat melayu, santan kelapa sudah tidak asing lagi. Santan banyak digunakan dalam masakan melayu sejak dahulu hinggalah kini. Sebagai contoh nasi lemak. Nasi lemak adalah menu sarapan harian bagi rakyat Malaysia.

Bagaimana Santan Kelapa dihasilkan?

Santan kelapa dihasilkan daripada isi kelapa tua yang diparut. Parutan isi kelapa ini akan dicampur dengan air dan diperah serta ditapis untuk mendapatkan santannya.

Bagi mendapatkan santan yang pekat, hanya satu kali campuran air dan perahan digunakan dalam parutan isi kelapa ini.

Manakala bagi santan yang cair, baki parutan isi kelapa yang telah digunakan untuk mendapatkan santan pekat dicampur air dan diperah untuk kali kedua atau ketiga bagi mendapatkan santan cair.

khasiat santan kelapa

1. Kandungan Nutrisi

Santan kelapa ialah makan yang tinggi kalori.

Kira-kira 93% daripada kalorinya datang dari lemak termasuklah lemak tepu yang dikenali sebagai medium-chain triglycerides (MCTs).

Dalam satu cawan (240 gram) santan kelapa terdapat nutrien berikut:

 • Tenaga: 552 kcal
 • Protein: 5.5 gram
 • Lemak: 57 gram
 • Karbohidrat: 13 gram
 • Serat: 5.3 gram
 • Kalsium: 38.4 miligram
 • Zat besi: 3.9 miligram
 • Magnesium: 88.8 miligram
 • Fosforus: 240 miligram
 • Kalium: 631 miligram
 • Selenium: 14.9 mikrogram
 • Vitamin C: 6.7 miligram
 • Folat: 38.4 mikrogram
 • Asid lemak tepu: 50.7 gram
 • Asid lemak mono taktepu: 0.63 gram

2. Kesan kepada Tahap Kolesterol Badan

Disebabkan santan kelapa tinggi dengan kandungan lemak tepunya, ramai tertanya-tanya sama ada santan ini baik untuk kesihatan jantung atau tidak.

Kajian khusus terhadap santan kelapa adalah amat terhad, namun terdapat satu kajian menunjukkan santan mempunyai manfaat kepada kadar kolesterol.

Kajian selama 8 minggu yang dijalankan oleh Institute of Cardiology, National Hospital of Sri Lanka terhadap 60 orang individu sihat mendapati, bubur santan kelapa menurunkan kadar kolesterol – LDL (kolesterol jahat) dan meningkatkan kadar kolesterol-HDL (kolesterol baik) (1).

Terdapat juga kajian mendapati emping kelapa boleh menurunkan paras kolesterol-LDL (kolesterol jahat) dan paras trigliserida (pembawa lemak dalam darah) (2).

Walau bagaimanapun, asid laurik dalam santan kelapa boleh meningkatkan kolesterol-LDL (kolesterol jahat) dengan mengurangkan aktiviti penerima (receptor) yang menyingkirkan LDL dalam darah (3).

Dalam satu kajian terhadap wanita sihat, menggantikan 14% lemak mono taktepu dengan asid laurik menyebabkan kenaikan kolesterol-LDL sebanyak 16%, manakala menggantikan 4% lemak ini dengan asid laurik hanya memberi impak yang sedikit kepada kolesterol (4, 5).

3. Kesan kepada Penurunan Berat Badan

Santan kelapa mengandungi lemak MCT.

Terdapat beberapa bukti yang menunjukkan lemak MCT mempunyai manfaat kepada hilang berat badan, komposisi badan dan metabolisma.

MCT merangsang tenaga melalui proses yang dikenali sebagai termogenesis atau penghasilan haba.

Beberapa kajian mendapati MCT berguna dalam menurunkan berat badan dan ukur lilit pinggang. MCT juga boleh seimbangkan mikrobiota usus yang tidak stabil (6).

Satu kajian kecil, lelaki yang berat badan berlebihan yang mengambil 20 gram minyak MCT ketika sarapan pagi makan kurang 272 kalori ketika makan tengah hari. Ini menunjukkan MCT dapat membantu dalam pengurangan kalori seterusnya membantu penurunan berat badan (7).

4. Mencegah Daripada Jangkitan

Santan kelapa juga mempunyai lemak yang dikenali sebagai asid laurik.

Asid laurik ini ditukarkan dalam badan kepada sebatian yang dikenali sebagai monolaurin iaitu sebatian yang mempunyai sifat antivirus, antikulat dan antibakteria (8, 9).

5. Berpotensi untuk Mencegah Kanser

Terdapat kajian lain yang mendapati asid laurik ini mencetuskan apoptosis (kematian sel) kepada sel kanser payudara dan endometrium. Kajian ini menunjukkan bahawa asid ini boleh mencegah tumbesaran sel kanser (10).

Rumusan

Secara keseluruhannya, santan kelapa mempunyai khasiat dan manfaat kepada kesihatan. Kajian-kajian menunjukkan khasiat santan kelapa dapat membantu mereka yang ingin menurunkan berat badan, mencegah jangkitan dan kanser.

Bagi isu kolesterol, kajian khusus terhadap pengaruh santan kelapa terhadap kadar kolesterol baik dan jahat adalah terhad. Terdapat kajian yang mendapati santan kelapa boleh menurunkan kolesterol jahat dan meningkatkan kolesterol baik.

Banyak kajian-kajian lain menfokuskan terhadap minyak kelapa berbanding santan kelapa.

Walau bagaimanapun, masih banyak kajian yang diperlukan untuk mendapatkan satu kesimpulan yang kukuh. Pada masa yang sama, masyarakat mungkin boleh mengamalkan pengambilan santan kelapa ini pada kadar yang sederhana.

Langgan Surat Berita Kami

Dapatkan artikel-artikel terbaru kami secara mingguan terus ke peti mel anda.

You May Also Like

Senarai Kalori Makanan Malaysia Serta Cara Mengira Kalori

Mengetahui kalori makanan Malaysia sedikit sebanyak dapat membantu kita mengawal pemakanan kita.…

Cara Makan Vitamin C Dengan Betul (Dos dan Waktu Sesuai)

Vitamin C ialah vitamin yang paling lazim diambil sebagai suplemen. Oleh itu,…

10 Rahsia & Khasiat Buah Avokado (Avocado)

Disebalik rupanya yang tidak menarik, buah avokado (avocado) menyimpan 1001 khasiat untuk…

9 Khasiat Madu Kelulut untuk Kesihatan Berdasarkan Kajian

Madu kelulut ialah madu yang dihasilkan oleh lebah kelulut. Madu ini mempunyai…