Nutrisi

6 Khasiat Beras Perang yang Anda Belum Tahu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Adakah beras perang baik untuk kita? Mungkin kita tertanya-tanya tentang manfaat dan khasiat beras perang terhadap kesihatan kita.

Berbeza dengan beras putih, beras perang ialah bijian penuh yang hanya melalui proses untuk membuang kulit luar yang tidak boleh dimakan sahaja. Ini meninggalkan beras perang dengan bran, endosperma dan germa yang padat dengan nutrien.

Oleh kerana makanan ruji rakyat Malaysia ialah nasi, jadi beras menjadi satu keperluan asas. Walau bagaimanapun, perubahan dari segi gaya hidup yang kurang aktiviti fizikal membuatkan beras putih membawa satu kesan negatif kepada kita.

Sebagai contoh, pengambilan beras putih atau nasi putih tanpa kawalan boleh membawa kepada obesiti dan kencing manis (diabetes).

Oleh itu, pilihan yang ada untuk kita ialah beras perang. Berbeza dari beras putih, beras perang kaya dengan khasiat dan kebaikannya.

khasiat beras perang

Berikut merupakan beberapa khasiat dan kebaikan beras perang:

1) Beras Perang Kaya dengan Nutrien Penting

Dalam secawan (195 gram) beras perang, terdapat nutrien seperti berikut (1):

 • Kalori: 216
 • Karbohidrat: 44.8 gram
 • Serat diet: 3.5 gram
 • Protein: 5 gram
 • Lemak: 1.8 gram
 • Folat: 7.8 mikrogram
 • Vitamin B1: 0.2 miligram
 • Vitamin B3: 3 miligram
 • Vitamin B6: 0.3 miligram
 • Kalsium: 19.5 miligram
 • Zat Besi: 0.8 miligram
 • Magnesium: 83.9 miligram
 • Fosforus: 162 miligram
 • Kalium : 83.9 miligram
 • Zink: 1.2 miligram
 • Mangan (Manganese): 1.8 miligram

Beras perang agak tinggi dengan mineral mangan. Mineral ini penting untuk proses dalam badan seperti pembentukan tulang, penyembuhan luka, fungsi saraf, kawalan gula darah dan metabolisma pengecutan otot (1).

2) Beras Perang Baik untuk Pengurangan Berat Badan

Adakah beras perang boleh membantu dalam pengurangan berat badan?

Pengantian makanan atau bijian yang bertapis seperti beras putih dengan beras perang boleh membantu mengurangkan berat badan.

Bijian yang bertapis kurang mengandungi serat berbanding bijian yang tidak bertapis.

Serat dapat membuatkan seseorang itu berasa kenyang pada jangka masa yang lebih lama. Ini secara tidak langsung dapat mengurangkan pengambilan kalori secara berlebihan (2).

Dalam satu kajian yang dijalankan oleh Harvard Medical School, didapati wanita yang mengambil bijian penuh mempunyai berat yang rendah secara konsisten berbanding dengan mereka yang kurang mengambil bijian penuh (3).

3) Mengurangkan Risiko Penyakit Kencing Manis

Mengantikan bijian bertapis dengan bijian penuh dan makan sekurang-kurangnya 2 hidangan bijian penuh sehari boleh mengurangkan risiko penyakit kencing manis (diabetes jenis 2).

Serat, nutrien dan fitokimia dalam bijian penuh boleh memperbaiki sensitiviti insulin dan metabolisma glukosa, memperlahankan penyerapan makanan serta mencegah lonjakan gula darah (4).

Di samping itu juga, beras perang mempunyai indeks glisemik yang lebih rendah berbanding beras putih. Ini bermakna, nasi daripada beras perang ini dihadam lebih perlahan dan mempunyai impak yang kurang pada gula darah.

4) Mengurangkan Risiko Penyakit Kardiovaskular

Penyakit kardiovaskular seperti strok dan serangan jantung merupakan pembunuh utama bagi penduduk di Malaysia dan juga dunia.

Pengambilan bijian penuh seperti beras perang dapat mengurangkan jumlah kolesterol, kolesterol-LDL (kolesterol jahat), trigliserida dan paras insulin.

Dalam satu kajian, wanita yang mengambil 2 hingga 3 hidangan daripada bijian penuh setiap hari kurang 30% kemungkinan mendapat serangan jantung atau mati yang berpunca daripada penyakit jantung (5).

Satu analisis terhadap tujuh kajian utama menunjukkan penyakit kardiovaskular seperti strok, serangan jantung atau arteri tersumbat adalah 21% kurang dihidapi oleh individu yang makan 2.5 atau lebih hidangan makanan daripada bijian penuh sehari berbanding dengan mereka yang tidak (6).

5) Mencegah Masalah Penghadaman

Bijian penuh kaya dengan serat yang dapat mengelakkan masalah sembelit dengan membuatkan najis lembut dan besar.

Selain itu, bijian penuh seperti beras perang ini juga dapat mencegah penyakit divertikular dengan mengurangkan tekanan pada usus (7).

6) Beras Perang Bebas Gluten

Gluten ialah protein yang boleh dijumpai bijian seperti gandum dan barli.

Sesetengah orang alahan kepada gluten dan akan mengalami tindak balas seperti sakit perut, kembung perut, cirit-birit, dan muntah.

Mereka yang mengalami gangguan autoimun adalah golongan yang paling bermanfaat daripada diet bebas gluten ini (8,9).

Maka, beras perang adalah pilihan terbaik bagi mereka yang memerlukan makanan bebas gluten.

Kesimpulan

Beras perang adalah bijian penuh yang mempunyai banyak khasiat untuk badan kita.

Pengambilan bijian penuh seperti beras perang dapat menghindarkan diri daripada terkena penyakit-penyakit berbahaya seperti kencing manis dan serangan jantung.