Karbohidrat bertapis ialah karbohidrat yang telah dibuang atau ditapis nutrien (zat makanan) dan seratnya. Karbohidrat bertapis juga turut dikenali sebagai karbohidrat ringkas, karbohidrat diproses atau karbohidrat jahat (bad carbohydrate).

Artikel kali ini akan menerangkan apa itu karbohidrat bertapis dan kenapa karbohidrat bertapis tidak baik untuk kita.

Kenali Karbohidrat Bertapis

Karbohidarat bertapis ini boleh dibahagikan kepada 2 jenis utama iaitu:

a) Gula: Keluarga gula yang diproses dan ditapis seperti sukrosa (gula putih), sirap jagung yang tinggi fruktosa, sirap karamel, sirap malt, dan sirap Agave.

b) Bijian bertapis: Merupakan bijian yang mana nutrien dan seratnya telah dibuang. Contohnya seperti roti putih, tepung putih, nasi putih, pasta dan makanan yang dihasilkan menggunakan tepung putih.

Karbohidrat bertapis juga cepat dan mudah untuk dihadamkan dan mempunyai indeks glisemik (GI) yang tinggi.

Ini bermakna makanan daripada karbohidrat bertapis ini akan menyebabkan gula dalam darah dan tahap insulin mencanak naik selepas memakannya.

Gula Putih vs Gula Perang

Gula adalah salah satu sumber karbohidrat atau tenaga. Terdapat dua jenis gula yang popular iaitu gula putih dan gula perang (brown sugar).

Kedua-dua jenis gula ini sebenarnya adalah daripada sumber yang sama iaitu tebu atau bit gula (sugar beet).

Gula perang yang tidak bertapis dihasilkan melalui yang lebih ringkas berbanding gula yang bertapis. Gula perang tidak bertapis masih mengekalkan kandungan molases dan nutrisinya [1]

Gula putih pula mengalami proses penapisan lanjutan untuk menyingkirkan molases daripada butiran gula ini.

Terdapat juga gula perang yang ditapis. Gula perang bertapis ini dihasilkan daripada gula putih yang ditambah kembali molases untuk mendapatkan warna perangnya.

Profil nutrisi bagi kedua-dua jenis gula ini tidak jauh bezanya, hanya gula perang mempunyai sedikit kelebihan dari segi kandungan mineral dan vitamin serta nilai kalori [USDA].

Walau bagaimanapun, nilai kalori bagi kedua-dua jenis gula ini masih tinggi dan harus dihadkan pengambilannya. Pengganti gula mungkin boleh dipertimbangan terutamanya kepada mereka yang mempunyai masalah diabetes.

Bijian Penuh vs Bijian Bertapis

Bijian penuh mengandungi pakej nutrisi sempurna.

Setiap butir bijian ini mengandungi 3 komponen utama yang dikenali sebagai:

 1. Bran: Bran merupakan lapisan paling luar dan mengandungi serat, vitamin B, serta mineral seperti zat besi, tembaga, zink, magnesium, antioksidan dan fitokimia.
 2. Endosperma: Endosperma (endosperm) merupakan lapisan tengah yang mengandungi karbohidrat, protein dan sedikit vitamin B dan mineral.
 3. Benih: Benih (germ) merupakan teras kepada bijian yang mengandungi vitamin B, vitamin E, antioksidan, lemak sihat, dan fitokimia.
karbohidrat bertapis -bijian penuh vs bijian bertapis

Bran yang mengandungi serat ini boleh memperlahankan penguraian kanji kepada glukosa.

Serat juga boleh membantu merendahkan kolesterol serta membantu proses perkumuhan dengan memudahkan pergerakan najis.

Mineral-mineral seperti magnesium, selenium, zat besi dan tembaga juga mempunyai banyak khasiat untuk kesihatan seperti melindungi badan daripada kanser, serangan jantung dan juga penghasilan darah merah.

Manakala bijian bertapis telah kehilangan bran dan benih (germ) melalui proses penapisan.

Ini menyebabkan bijian bertapis hampir tiada serat, vitamin atau mineral. Bakinya hanyalah kanji yang cepat dihadam dan sedikit protein.

Terdapat juga sesetengah pengeluar makanan yang memperkaya produk bijian bertapis mereka dengan vitamin sintetik untuk mengantikan nutrien yang hilang.

Walau bagaimanapun, sama ada vitamin sintetik ini mempunyai khasiat yang sama dengan vitamin asli terus menjadi perdebatan.

Karbohidrat Bertapis Menjadi Punca Kepada Terlebih Makan dan Obesiti

Karbohidrat bertapis membawa kita kepada terlebih makan. Hal ini kerana, makanan yang terdiri daripada karbohidrat yang bertapis ini menyebabkan tahap gula dalam darah menurun mendadak dalam masa sejam atau dua jam selepas makan. Kemudian, kita akan kembali berasa lapar dan ingin makan kembali [2].

Kajian terhadap makanan yang tinggi indeks glisemik (GI) mendapati makanan yang tinggi indeks glisemik menyebabkan penyerapan glukosa yang cepat dan mendorong kepada pengambilan makanan berlebihan dalam kalangan mereka yang obes [3].

Karbohidrat Bertapis Meningkatkan Risiko Penyakit Diabetes Jenis 2 & Penyakit Jantung

Penyakit jantung dan diabetes adalah dua penyakit kronik yang tertinggi dihidapi oleh rakyat Malaysia. Malah, Malaysia mempunyai penghidap penyakit diabetes tertinggi di Asia.

Penyakit diabetes jenis 2 atau kencing manis sering berkait dengan penyakit jantung dan penyakti tekanna darah tinggi. 3 penyakit ini lebih dikenali oleh masyarakat awam dengan penyakit 3 serangkai.

Kajian-kajian juga turut mendapati bahawa penghidap penyakit diabetes jenis 2 berisiko tinggi untuk turut menghidap penyakit jantung [4, 5].

Terdapat kajian-kajian yang melaporkan pengambilan karbohidrat bertapis yang tinggi menyebabkan kerintangan insulin dan kadar gula darah yang tinggi. Kadar gula darah tinggi dan kerintangan insulin adalah tanda-tanda penyakit diabetes jenis 2 [6,7]

Kajian lain turut mendapati gula tambahan dan karbohidrat bertapis menyumbang kepada penyakit diabetes tahap 2 dan penyakit kardiovaskular seperti penyakit jantung [8].

Karbohidrat Tidak Bertapis dan Kesihatan

Analisis yang dijalankan terhadap kajian-kajian yang dilakukan di Amerika Syarikat, United Kingdom dan negara-negara Scandinavia mendapati mereka yang makan 70 gram bijian penuh setiap hari berbanding mereka yang tidak adalah:

 • 23% kurang berisiko mati akibat penyakit kardiovaskular.
 • 20% kurang berisiko mati akibat kanser.

Analisis ini melibatkan 786 000 individu [9].

Karbohidrat yang tidak bertapis kaya dengan kandungan serat. Serat penting untuk mencegah daripada berlakunya sembelit.

Terdapat juga kajian besar yang dijalankan selama 5 tahun terhadap hampir 500 000 individu mendapati bijian penuh boleh melindungi seseorang itu pada tahap sederhana terhadap kanser kolorektal [10].

Kajian lain juga turut menunjukkan pengambilan makanan yang tinggi dengan kandungan serat dan bijian penuh boleh mengurangkan risiko kanser kolorektal [11]

Pilih Karbohidrat yang Baik

Tidak semua karbohidrat buruk untuk diri kita. Diet yang seimbang juga memerlukan karbohidrat. Karbohidrat yang baik boleh didapati daripada makanan yang berasaskan bijian penuh, buah-buahan, kekacang dan juga sayur-sayuran.

Antara contoh-contoh karbohidrat yang baik ialah:

Rumusan

Karbohidrat adalah salah satu keperluan nutrien harian kita.

Namun, terdapat karbohidrat yang baik dan jahat. Pilihan karbohidrat yang betul memainkan peranan yang cukup besar untuk mengekalkan kesihatan dan berat badan yang ideal. Karbohidrat bertapis meningkatkan risiko seseorang itu untuk menghidap penyakit jantung, penyakit diabetes jenis 2, dan juga obesiti.

Tidak dapat dinafikan, karbohidrat bertapis mendominasi produk-produk di pasaran dengan harga yang lebih murah berbanding karbohidrat yang tidak bertapis.

Tetapi harus diingat juga bahawa kesihatan juga tinggi nilainya.

Kemaskini terakhir pada 18 Oktober 2020.

Rujukan
Rujukan
 1. Singh, A., et al. (2015). Phytochemical profile of sugarcane and its potential health aspectsPharmacognosy reviews.
 2. Lennerz, B. S., et al. (2013). Effects of dietary glycemic index on brain regions related to reward and craving in menThe American journal of clinical nutrition.
 3. Ludwig, D. S., et al. (1999). High glycemic index foods, overeating, and obesityPediatrics.
 4. Laakso M. (2010). Cardiovascular disease in type 2 diabetes from population to man to mechanisms: the Kelly West Award Lecture 2008Diabetes care.
 5. Cullen, P., et al. (1999). Dyslipidaemia and cardiovascular risk in diabetesDiabetes, obesity & metabolism.
 6. López-Alarcón, M., et al. (2014). Excessive refined carbohydrates and scarce micronutrients intakes increase inflammatory mediators and insulin resistance in prepubertal and pubertal obese children independently of obesityMediators of inflammation.
 7. Zuñiga, Y. L., et al. (2014). Rice and noodle consumption is associated with insulin resistance and hyperglycaemia in an Asian populationThe British journal of nutrition.
 8. Bhardwaj, B., et al. (2016). Death by Carbs: Added Sugars and Refined Carbohydrates Cause Diabetes and Cardiovascular Disease in Asian IndiansMissouri medicine.
 9. Zong, G., et al. (2016). Whole Grain Intake and Mortality From All Causes, Cardiovascular Disease, and Cancer: A Meta-Analysis of Prospective Cohort StudiesCirculation.
 10. Schatzkin, A., et al.(2007). Dietary fiber and whole-grain consumption in relation to colorectal cancer in the NIH-AARP Diet and Health StudyThe American journal of clinical nutrition.
 11. Aune, D., et al. (2011). Dietary fibre, whole grains, and risk of colorectal cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studiesBMJ (Clinical research ed.).

Langgan Surat Berita Kami

Dapatkan artikel-artikel terbaru kami secara mingguan terus ke peti mel anda.

You May Also Like

Senarai Kalori Makanan Malaysia Serta Cara Mengira Kalori

Mengetahui kalori makanan Malaysia sedikit sebanyak dapat membantu kita mengawal pemakanan kita.…

Cara Makan Vitamin C Dengan Betul (Dos dan Waktu Sesuai)

Vitamin C ialah vitamin yang paling lazim diambil sebagai suplemen. Oleh itu,…

9 Khasiat Madu Kelulut untuk Kesihatan Berdasarkan Kajian

Madu kelulut ialah madu yang dihasilkan oleh lebah kelulut. Madu ini mempunyai…

13 Khasiat Habbatus Sauda Untuk Kesihatan Lelaki dan Wanita

Habbatus Sauda atau Jintan Hitam adalah biji daripada tumbuhan berbunga yang secara…